3 rutin utama di pejabat

Wednesday, February 08, 2017

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera to all my lovely readers.. Didoakan semoga kalian sihat, dipermudahkan segala urusan dan dirahmatiNya selalu. Alhamdulillah syukur dengan nikmat kurniaanNya. Cuaca sejuk dan nyaman memudahkan segala urusan yang kita rancang, in shaa Allah..

Pagi ini saya ke pejabat seperti biasa walaupun mood kerja ke laut (bak kata budak hipster) sebab mindset kuat memikirkan esok cuti umum. Mood malas!

Okaylah, post hari ini saya teringat nak share 3 rutin utama di pejabat bermula meletakkan bag di kerusi.

 

Perkara pertama yang akan saya lakukan, ambil mug dan bancuh coffee di pantry disusuli dengan breakfast..

Inilah mug tahun 2017
 Selepas breakfast saya akan tanggalkan cincin dan jam tangan. Seterusnya saya akan sapu losyen di tangan. Lotion yang menjadi kegemaran sudah tentu Enchanteur Romantic.. Bau wangi losyen ini buat saya tenang dan semangat untuk meneruskan tugasan..

Enchanteur Body Lotion Romantic
Bila tangan sudah lembut dan bau wangi lotion menusuk hidung, saya akan kemas dan simpan di ruang khas sudut meja. Selepas itu diteruskan dengan check office email. Semak dan follow up email serta check calendar/diary untuk kes-kes Mahkamah akan datang to make sure persiapan telah dibuat dan tiada tugasan penting yang tertinggal. 

 

Mana email yang masuk (inbox) dan perlukan perhatian saya akan mark red flag for reminder. 
Begitulah cerita 3 rutin utama di pejabat sebelum memulakan tugasan hakiki yang lain..

 Kesimpulannya 3 perkara ini tak pernah saya miss sejak bertahun lamanya:

Bancuh coffee & breakfast
Sapu lotion Enchanteur Romantic di tangan
Check office email
 
Seperti biasa saya ingin tahu juga rutin harian kengkawan. Mana yang tak bekerja atau masih belajar boleh juga share your main daily routine, aktiviti selepas bersiap okay. Best kalau kita share cerita begini, hehehehe release sikit tension. Aktiviti sebelum atau sedang mandi tak mau citer naa selapas bersiap, cantik-cantik boleh share citer, hihihi...   >_<



Okay thank you for reading..
Sehingga kita berjumpa lagi di post akan datang..
Wasalam.. :-)


You Might Also Like

16 comments

  1. Lya biasa smpai 45-30min awl .. Biasa2 smpai tu buka pc.. Check email.. Rehat2 main phone smbil intai2 ig/fbPart. Lps tu bru buat air..masuk kul 8..trs fokus kerja & kerja.

    sapu losyen tu dh lama sgt x amal.. Nk kna mulakan balik ni.. Apa2 pom smoga kerja y kita lakukan diberkati hendaknya..aamin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh awal LYAfrina sampai office.. Sis sampai pukul 7.45 pagi, ada 15 minit sblm office hour start at 8am. Masa tu laa rutin harian bermula.. hehehe

      Amin, semoga diberkati..

      Delete
  2. Saya tengah menganggur kak. Rutin saya tak menarik langsung untuk diceritakan hahaha. btw saya singgah dan follow blog akak ya. Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's okay Syed.. in shaa Allah ada rezeki nanti dapatlah kerja.. Terima kasih sudi singgah & follow.. :-)

      Delete
  3. busyra belum kerja lg. tngh mencari.. doakan busyra cpt2 dpt kerja. hehe. btw rutin yg first tu msti perlu. breakfast dluuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin, semoga Busyra juga cepat dapat kerja dan sentiasa diluaskan pintu rezeki..

      Betul Busyra, apa pun breakfast penting sebelum memulakan sesuatu pekerjaan. ;-)

      Delete
  4. Red Flag tu jarang saya buat... Tak pernah kot.. baca sama rata je email yang masuk... hehe.. lelaki kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Red flag untuk tasks biar tak terlepas pandang.. it's okay kalau tak buat sbb lain org lain caranya.. :-)

      Delete
  5. sekarang pagi2 pas on pc xyah tunggu buat air kopi dulu ye mkcik ., hehe2 x mcm dulu2 kann ;p

    ReplyDelete
  6. Eyh best pulak entry LZ ni :) mek nak pinjam tajuk ye :)

    Untuk mek, nanti mek cite dalam entry mek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure Mek sangat dialu-alukan..
      By the way thanks sudi support blog LZ.. ;-)

      Delete
  7. first sampai ofis lepas bukak pc, e'in memang akan breakfast dulu.. lepas tu bukak fb, baru check email keja.. haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi E'in sungguh heaven okay boleh bukak fb di office.. Office sis semua kena pantau atau disekat so hanya intai FB guna phone sendiri, hehehe

      Delete
  8. Saya pun tak pasti apa rutin saya kalau sekarang ni. kalau zaman degree dulu, kalau ada kelas pagi biasanya lepas kelas pertama terus pegi makan. Makan ni pulak antara dua sama ada sarapan ringan2 atau nasi terus. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis pun bila hujung minggu duk rumah takde rutin tetap Ana. Ikut mood dan keadaan, hehehe :-)

      Delete

Leave your friendly messages here ^_~
Feel free to visit my blog again..

Whatever Apa-Apa Sahaja

A blog about lifestyle, shopping, recipe, foods, hobby, activities, craft and so called whatever apa-apa sahaja..