Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada pembaca blog saya yang dikasihi..
Semoga kalian beroleh kesejahteraan dalam menjalankan aktiviti harian..
Tajuk post "Kimchi Project".. Al-kisah saya ni suka sangat makan kimchi tapi susah pula jumpa kimchi halal. Namun saya bukanlah peminat fanatic K-pop atau drama Korea (setakat layan-layan satu dua jer, hihihi). Kalau ada kimchi halal pun sampai bila asyik membeli. Jadi atas kesedaran sendiri, saya cabar diri untuk belajar membuat kimchi. Guru saya Chef Maangchi yang comel iaitu YouTuber popular dari Korea.
Maka projek membuat kimchi pun bermula hujung minggu lepas. Bahan-bahan juga mudah didapati seperti di bawah:
Resepi kimchi mudah:
Bahan-bahan
Napa cabbage (baechu)
Halia
Bawang putih
Bawang Holland
Serbuk cili kasar (chilli flakes)
Sos ikan
Cencaluk (menggantikan sotong basah)
Daun bawang
Daun kuchai (buchu)
Lobak merah
Lobak putih
Garam kasar
Tepung beras
Gula perang (brown sugar)
Air
Cara-cara:
Potong napa cabbage seperti gambar di atas. Rendam dalam air seketika dan toskan. Bubuh garam kasar dan ketepikan selama 2 jam. Selang 30 minit olah kobis dari bawah ke atas dan buang lebihan air.
Sementara menunggu kobis perap, buat porridge kimchi. Masukkan air ke dalam periuk. Didihkan bersama tepung beras dan gula perang. Kacau hingga pekat dan lutsinar. Padam api dan ketepikan biar sejuk.
Then, potong halia, bawang putih, daun bawang, daun kucai, lobak merah, lobak putih dan gaul bersama sos ikan dan cili kasar serta 2 sudu kecil cencaluk bagi menggantikan sotong basah. Kemudian campur porridge kimchi yang sudah sejuk. Gaul hingga sebati.
Selepas itu, masukkan kobis perap tadi yang telah dicuci bersih. Gaul bahan hingga rata. Masukkan ke dalam bekas kedap udara bersih dan kering.
Tadaaa inilah hasilnya.
Biarkan di luar dalam suhu bilik selama 5 jam sebelum dimasukkan ke dalam peti ais. Kimchi sedap dimakan selepas seminggu.
Untuk sukatan resepi dan cara pembuatan kimchi boleh rujuk di web sifu : Maangchi Easy-Kimchi Recipe..
Okay, itu sahaja.
Selamat mencuba.. yummy!
Sally tak pernah cuba buat baechu lagi..pernah try buat kkakdugi je..hihi
ReplyDeleteOh kalau Sally pandai buat kkakdugi apalah sangat baechu.. Simple and sedap kann Sally masakan Korea ni.. :-)
DeleteSedapnya...
ReplyDeleteMemang sedap Shahida..
DeleteFirst try buat sikit dulu.. Bila kita faham step by step dia baru buat stok byk2.. hihihi :-)
Wah boleh buat ni..terimakasih kongsi resepi ....akak nak save dulu.Ada masa nanti akak nk buat.
ReplyDeleteBuat Kak Saniah.. Puas hati bila berjaya, hari2 boleh masak resepi kimchi.. sedap kak, yummeh! :-)
Delete:) sedapnya
ReplyDeleteBetul Anum, yummy! :-)
Deletenampak sedap je tu...hehehe
ReplyDeleteMemang sedap blasahje, hehehe :-)
Deletetetibe lapar pulak! hehehe
ReplyDelete~wink~
Hehehehe Merira, memang mouth watering bila tengok gambar kimchi tu, wink wink ;-)
Deletewahhh... minta izin nak copy resepi ni ye... nak buat projek kimchi jugak weekend ni.. hahahah
ReplyDeleteSilakan Cahaya..
DeleteSelamat mencuba, hihihi :-)
Ala, rajinnya buat kimchi. hehehehe. Apa rasanya? Tak pernah lagi rasa .
ReplyDeleteRajin sebab kimchi ni favorite akak gulew kapas hehehe. Rasa dia masam dan pedas.. hurrrmmm terliur.. :-)
DeleteTerbaik!!!
ReplyDeletePeminat Kpop pun tak buat Kimchi LZ ngeh!ngeh!ngeh!
Hahahaha thanks Mrs. A, ni sbb suka makan kimchi so gigih belajar buat sendiri.. ;-)
Deletewahh..tqsm share resepi kak. bahan2 pun nampak mudah. pernah nak buat tp tgk bahan2 dia cam susah je nak jumpa. terliur tgk x saba nak buat. =D
ReplyDeleteYou are most welcome dear..
DeleteNadhie belum cuba belum tau..
Kita buat first time
then kalau ada terkurang atau terlebih cuba fix error utk percubaan kali kedua.. In Shaa Allah berjaya..
Selamat mencuba! :-)
Kalau rasa nak makn kimchi, order kat akak jela boleh? Hehe. Sedap tu nampaknya..
ReplyDeleteOpss produk akak ni x lulus utk dijual lagi laa dear, hihihi
Deleteni fav saya ni. huhuhu. tlng buatkan utk sye >.<
ReplyDeleteMari coffee coffee kat Seremban, sis boleh bagi VM kimchi ni.. ;-)
Delete