Assalamualaikum dan Happy Weekend everyone!
Lazy Saturday, gitulah mood hari ini, so heaven boleh berehat di rumah.. Sangat berharga waktu ini bila dapat merehatkan mental dan fizikal..alhamdulillah!
Plan hari ini takde plan, hehehehe.. Malas nak keluar. Jadi breakfast hari ini saya buat lempeng tepung gandum dan sambal sardin power!
Lazy Saturday, gitulah mood hari ini, so heaven boleh berehat di rumah.. Sangat berharga waktu ini bila dapat merehatkan mental dan fizikal..alhamdulillah!
Plan hari ini takde plan, hehehehe.. Malas nak keluar. Jadi breakfast hari ini saya buat lempeng tepung gandum dan sambal sardin power!
Walau pun bahan-bahan dan cara membuatnya SANGAT mudah, tak kira nak kongsi resepi jugak!
LEMPENG TEPUNG GANDUM
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air masak
1 sudu kecil garam halus
1 biji telur
Cara-cara
Semua bahan-bahan di atas disatukan dan kacau dengan whisk atau kisar dengan mesin pengisar (blender) supaya tak berketul.
... sehingga adunan sebati seperti gambar di bawah.. Selepas dikisar, masukkan adunan ke dalam mangkuk.
Photo credit to www.goodtoknow.co.uk |
Letak setitis minyak pada non-stick pan dan ratakan.. Ambil satu senduk bancuhan (batter) tadi dan ratakan dalam bentuk bulatan dalam kuali. Jangan terlalu tebal atau nipis, ikut kesesuaian dan citarasa masing-masing.
Bila bahagian bawah telah garing, balikkan lempeng sehingga kedua-dua bahagian masak. Angkat dan ulang proses hingga semua adunan habis.
Beginilah hasilnya..
BeginilaBila bahagian bawah telah garing sedikit, balikkan lempeng bahagian bawah naik ke atas. 4. Bila kedua-dua bahagian telah masak, angkat dari kuali.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Sedap dimakan bersama sambal sardin dan secawan kopi kaw semasa breakfast atau minum petang.
Selamat mencuba! >_<
Lempeng panas2 lawan pulak dengan sambal,...memang best! :)
ReplyDeleteMakan pula masa hujan.. Hurrmmm memang kaw kaw Farrah MF, hehehe :-)
DeleteMkn gn sambal sardin.. Sambal ikan bilis.. Mmg marvelous!
ReplyDeleteHa'ah Maman Reen memang terbaik! I like.. ;-)
DeleteYg menyedapkannya tu adalah sambal dia.. vah vah vah!
ReplyDeleteps : bw pagi buta takleh tido. huhu.
Betul tu Gee.. Sambal dia perlu sedap baru kaw, hehehe.
DeleteCian x leh tido..
Sedapppp sgtt
DeleteWAH SEDAP TU DICICAH SADIN
ReplyDeleteHehehe sedap Kak memandangkan sambal sardin kegemaran saya.. :-)
Deletebaru nie buat lempeng...tapi tak jadi...lembik sangat sebab kak long campur dengan air panas...huhuhu...
ReplyDeleteAlahai silap step sbb guna air panas. Don't give up dear, lepas ni cuba lagi, in shaa Allah jadi sedap..
DeleteHari tu baru buat lempeng jugak LZ. Dengan sambal sardin jugak. Sebabnya tengok org buat, tetiba teringin hihi...
ReplyDeleteHehehe penangan teringin yer kak...
DeleteKannn kadang-kadang terasa nak makan sebab terpandang orang masak.. hehehe
serius sedap! mak sy sllu buat ni.hihi
ReplyDeleteSaya suka masak menu simple tapi sedap.. hehehe
DeleteSaya tambah skkit kunyit dan bawang
ReplyDelete